28 Mayıs 2019 Salı

Ballıca Mağarası

Bir tatil günü Turhal'daki evimizden yaklaşık 20 km uzaklıktaki Ballıca Mağarası'na gittik. Pazar ilçesinde yer alan, adıyla adeta kendine çeken bir doğal güzelliktir Ballıca Mağarası.Dünya 8. harikası olması bakımından önemli bişey olduğu için Tokat'a gelip de gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. 


Ballıca Mağarası Hakkında Bilgi

Biletimizi aldıktan sonra biz kış ayında gitmiştik dışarı soğuktu ama içeriye girdiğimizde nerdeyse hamam kadar sıcaktı. Mağara içerisinde Osmanlıya ait birçok yapıtta içermekteydi. Dış duvarda ise Tokat halkı bu araya yaklaşık 600 bın civarında masraf etmış yazıyordu. 1915 yılında sanırım halka açık hale gelmiş bir yer olmuş. 
Mağaradaki güzellikleri aslında pek fazla göremedik çünkü yetersiz ışıklandırma vardı daha kısık ışıktaya belli olmuyordu eserler aslında hiç zevk aldımda denemez çünkü bi yerden önce eserlerine bakıp insanın içinde bi his uyanması gerekir . Bende gerçekleşmedi çünkü yetersiz ışıklandırma yüzünden . Ayrıca mağarada flaşla rersem çekmek yasak.


Ballıca Mağarası Tarihi

Ballıca Mağarası’nın varlığı 3.4 milyon yıl öncesine dayanıyor. 1995’te turizme açılan, uzunluğu yaklaşık 700 metre ve 95 metre yüksekliğe sahip olan Ballıca Mağarası’nın ziyarete açık toplamda 8 salonu bulunmaktadır. Her salonun ayrı bir güzelliği ve de özelliği var. Mesela girişin hemen ardında bulunan Havuzlu Salon’da sıcaklık daha yüksek, nem oranı ise daha düşük ve bu sebeple de bu kısımda pul pul bir görünüm mevcut. Büyük Damlataşlar Salonu mağaranın en geniş alanı oluşturmakta ve burada mağara incileri ile kaplı küçük havuzlar oldukça dikkat çekmektedir. Bu salondan sonra da yürüme yolunu takip ederek; sarkıt, dikit ve küçük havuzlardan oluşan Çamurlu Salon’a, mağaranın en üst noktasında bulunan ve en yaşlı salonu olan Fosil Salon’a, mağaranın en genç salonlarından olan ve yarasalara ev sahipliği yapan Yarasalı Salon’a ve diğer salonlara ulaşabilime imkanı var. Mağaranın dikkat çekiçi bir başka yanı ise yarasalarında çokça yer almasıdır. Biz gezimizde güzel bir vakit geçirdik. Hepinize şimdiden iyi gezmeler dilerim.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Mehmet Ali Gerçek

18 Mayıs 2019 Cumartesi

Galata Kulesi (Tarihi, Özellikleri, Giriş Ücreti, Nerede)

Galata Kulesi
İstanbul’un simgelerinden birisi olarak kabul edilen ve İstanbul’un en güzel seyir noktalarından birisi olan Galata Kulesi, dünyanın en eski kulelerinden birisidir ve Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak ahşaptan yaptırılmış ancak 1349 yılında, Cenovalılar tarafından Galata’yı çevreleyen surların başkalesi olarak kullanılmaya başlanmış ve İsa Kalesi olarak anılmaya başlamıştır. Haliç, İstanbul, Boğaziçi ve Asya kıtasının muhteşem manzarasına sahip olan Galata Kulesi, tarihsel süreci içerisinde, Hıristiyan savaş esirleri için barınak, rasathane, zindan, yangın gözlem eviolarak kullanılmış olmakla birlikte limanı ve şehri kontrol amaçlı gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır.

Galata Kulesi Hakkında Bilgi

Galata Kulesi, zaman içerisinde birçok yangın ve fırtına geçirmiş ve bu nedenle defalarca restore edilerek son restorasyonu 1964 tamamlanmış ve 1967 yılında tekrar kullanıma açılmıştır. 10 ton ağırlığında olan, 70 metre yüksekliğe, 9 metre iç çapa ve 14 metre dış çapa sahip olan kule, günümüzde orjinal yapılış amacıyla paralellik gösterecek şekilde manzara seyretme amaçlı olarak kullanılmaktadır. Galata Kulesi’nin en önemli özelliği ise; Hazerfen Ahmet Çelebi’nin kendi tasarımı olan kanatlar ile Üsküdar’a uçma girişimine ev sahipliği yapmış olmasıdır.
İstiklal Caddesi’nin sonunda bulunan Galata Kulesi ve çevresi, kafeleri, restorantları, dükkanları ve dinlenme alanları ile sürekli kalabalık bir noktadır. Peki eski zamanlarda etrafı hendekler ve surlar ile çevrili olan ve İstanbul’un gezilecek yerlerinin olmazsa olmazı olarak kabul edilen Galata Kulesi’nin içerisinde neler bulunur ve çevresinde neler yapabilirsiniz?
70 metre yüksekliğinde olan kulenin son iki katına kadar asansör ile çıkabilirsiniz ancak en üstte bulunan iki kata merdivenle çıkmanız gerekmektedir. Günümüzde, kulenin üstteki iki katında, küçük bir kafe, bir restorant ve bir gece kulubü bulunmaktadır. İstanbul manzarasına hayran kalacağınız kulenin en üst katında bulunan balkon oldukça dar bir alandır ki bu nedenle sadece tek yönde ilerleyebilirsiniz ve sürekli olarak kalabalıktır. Renkli İstanbul gecelerini tercih edenler için Galata Kulesi, kendisine özgü mistik atmosferi, manzarası, dansözleri, folklor ekipleri ve şarkıcıları ile İstanbul gece eğlencelerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

Galata Kulesi Gezi Tavsiyesi

Galata’yı ve Galata Kulesi’ni keşfedilmeyi bekleyen bir tarih kitabı olarak düşünebilirsiniz. Çevresinde bulunan Büyük Hendek, Lüleci Hendek, Küçük Hendek sokakları ve tarihsel dokusu ile ziyaretçilerine farklı bir dünyanın kapılarını aralar. Kulenin etrafında yemek yiyebileceğiniz birçok restoran bulunmasının yanısıra kule çevresinde yer alan küçük dükkanlarda da orjinal ürünler bulabilmeniz mümkündür. Galata’ya geldiğiniz zaman alışveriş yapmadan dönmemenizi şiddetle öneriyoruz. Beyoğlu Tünel’i ile Karaköy arasındaki Galip Dede Caddesi üzerinde bulunan kule ve çevresinde, hediyelik eşyalar, rengarenk tasarlanmış lambalar ve tabakların yanısıra Türk Hamam Kültürünü yaşatan havlu ve mis kokulu sabunlar, almayı tercih edebileceğiniz hediyelik eşyalar arasında yer almaktadır.
Bunlara ek olarak; eğer sinagog meraklıları arasındaysanız ve Galata’ya kadar geldiyseniz Aşkenazi Sinagogu, Neve Şalom Sinagogu ve Tofre Begadim Aşkenazi Sinagogu’nu kesinlikle ziyaret etmenizi GezGez ailesi olarak tavsiye ediyoruz.

5 Mayıs 2019 Pazar

Muğla Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en popüler tatil merkezlerine ev sahipliği yapan Muğla, tarihsel süreci içerisinde, ev sahipliği yaptığı uygarlıklar, binlerce yıllık tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine, eşi benzeri olmayan fırsatlar sunmaktadır. Tatil beldeleri ile ünlü olan ve bir masal kenti olarak kabul edilen Muğla, dar sokakları, sıcakkanlı ve modern insanları, ahşap evleri, güler yüzlü esnafı, mavi bayraklı denizi ve sahil şeridinin yanısıra doğası ile Muğla, ziyaretçilerini adeta bir rüyada yaşıyor hissi verir.

Peki bir Muğla seyahatiniz sırasında, tatil ve eğlencenin merkezi Bodrum, ülkenin en çok turist çeken beldelerinden Marmaris, yamaç paraşütü tutkunlarının ilk adresi Dalaman, mavinin her tonunu bulabileceğiniz Milas ve tekne turlarının ilk duraklarından birisi olan Akyaka Gökova gibi tatil merkezleri dışında nereleri gezebilirsiniz?

Muğla'da Gezilecek Yerler

Sandima Köyü : Yalıkavak’ın tepesinde bulunan ve ilk yerleşim yerlerinden birisi olan köy, günümüzde terk edilmiş olmasına rağmen bir ressam ve bir heykeltraş olan çift tarafından yaşam haline getirilmiş durumdadır.

Gökgemiler Koyu : Kapıdağ Yarımadası’nın en özel koylarından birisi olarak kabul edilen koya, Fethiye’den ya da Hamam Koyu’nda kalkan tekneler aracılığı ile ya da dilerseniz 20 dakikalık bir yürüyüş sonrası ulaşabilirsiniz. Gökgemiler Koyu, doğal güzellikleri ve tertemiz denizi ile bir Muğla ziyareti sırasında görülmesi gereken yerler listesinde yer alması gereken noktalardan birisini oluşturmaktadır.

Loryma Antik Kenti : M.Ö.7. yüzyılda kurulmuş olan ve Muğla’nın en eski yerleşim alanlarından birisini oluşturan antik kent içerisinde, tarihi çok eski zamanlara dayanıyor olmasına rağmen akropolis, akropol, nekropol, üç büyük sarnıç ve Apollon kutsal alanının kalıntıları gibi sağlam olarak günümüze kadar gelen birçok kalıntı bulunmaktadır.

Sarıgerme Plajı : Eşsiz manzarası ve tertemiz suları ile Ortaca’da bulunan ve eski adı Osmaniye olan mavi bayraklı plaj, 7 km uzunluğunda oldukça geniş bir kumsala sahiptir.

Ekincik Koyu : Köyceğiz ilçesinde bulunan koy, tertemiz denizi ve eşsiz havası ile tekne turlarının uğrak noktalarından birisini oluşturmaktadır.

Yerküpe Mağarası : Yatağan ilçesi sınırları içerisinde yer alan mağara, tek bir galeriden oluşmasına rağmen sarkıtları ve dikitleri ile mistik bir atmosfere sahip durumdadır.

Muğla içerisinde ziyaret edebileceğiniz cami ve kiliseleri ismen belirtmek gerekirse; şehir merkezinde bulunan ve , Esseyit Şucaeddin tarafından 1493 yılında yaptırılan Kurşunlu CamiiMuğla’nın en büyük camilerinden biri olarak kabul edilen ve 1344 yılında Menteşe Beyi İbrahim Bey tarafından yaptırılan Ulu Camii, şehir merkezinde bulunan ve 1565 yılında Şeyh Bedrettin tarafından yaptırılan Şeyh Camii, Milas’ın Hacı İlyas Mahallesi’nde bulunan ve 1330 yılında, Şucaaddin Orhan Bey tarafından yaptırılan Hacı İlyas CamiiMilas’ın en büyük camisi olarak kabul ediline ve 1378 yılında inşa edilen Ulu Camii, 1394 yılında, Menteşe Valisi Hoca Firuz Bey tarafından yaptırılan Firuzbey Camii, Milas kentinin ortasındaki Hisarbaşı Tepesi’nde bulunan Belen CamiiMilas’ın Hacıapti Mahallesi’nde bulunan ve 1737 yılında, Abdülaziz Ağa tarafından yaptırılan Ağa Camii, 1375 yılında, Ahmet Gazi tarafından yaptırılan Ahmet Gazi Medresesi ve Türbesi, Panagia Pirgiotissa Kilisesi olarak da bilinen ve Fethiye’nin Kaya Köyü sınırları içinde bulunan Aşağı Kilise ve Taxiarthis Kilisesi olarak da bilinen ve Fethiye’nin Kaya Köyü sınırları içinde bulunan Yukarı Kilise şeklinde sıralama yapılabilir.

Muğla içerisindeki koruma altındaki alanları ismen belirtmek gerekirse; Marmaris Milli Parkı, Saklıkent Milli Parkı, Sırtlandağı(Halep Çamı) Tabiatı Koruma Alanı ve Kıdrak Tabiat Parkı şeklinde sıralama yapılabilir.
Muğla içerisinde ziyaret edebileceğiniz kaplıcaları ismen belirtmek gerekirse; Sultaniye Termal Turizm Merkezi, Köyceğiz Gölü’nün Dalyan Kanalı ile birleştiği noktaya yakın bir yerde bulunan Gel Girme Çamur BanyosuBodrum’a 7 km mesafede bulunan Bodrum Karaada KaplıcasıFethiye’ye 35 km. mesafede, Saklıkent yolu üzerinde Girmeler (Gebeler) köyüne 100 m. mesafede bulunan Girmeler Kaplıcası ve Dalaman Havalimanı’na 6 km. mesafede bulunan Dalaman İncebel Thermemaris Kaplıcası şeklinde sıralama yapılabilir.

Muğla içerisinde ziyaret edebileceğiniz plajları ismen belirtmek gerekirse; “Tanrının Dünyaya Bağışladığı Cennet” olarak tanımlanan ve 3 km’lik bir kumsala sahip olan Ölüdeniz, Belceğiz’in 3 km. Güneyinde bulunan Kıdrak, Ölüdeniz’den 5-7 km. uzaklıkta, etrafı ortalama 350 m. yükseklikte dağlarla çevrili olan Kelebekler Vadisi, Fethiye’ye 50 km. mesafede bulunan Saklıkent, Marmaris’e 30 dakikalık bir mesafede bulunan Cennet Adası, akvaryumu andıran yeşili ve turkuvaz rengiyle Fosforlu Mağara, Marmaris’e 10 km mesafede bulunan İçmeler, Marmaris’e 21 km. Uzaklıkta bulunan Turunç, Marmaris’e 2 km. Mesafede yer alan Günnücek, Marmaris’e 8 km mesafede bulunan Yalancı Boğaz, Bodrum’a 25 km. Mesafede bulunan Güvercinlik, Bodrum’a 5 km mesafede bulunan Torba, Bodrum’un 13 km. kuzeyinde yer alan Gölköy, Bodrum’a 18 km. Mesafede bulunan mandalina bahçeleri ile ünlü olan Gündoğan, Bodrum’a 18 km. uzaklıkta yer alan Yalıkavak, Bodrum’un en eski yerleşim birimlerinden birisi olan Gümüşlük, Bodrum’a 23 km. Mesafede bulunan Kadıkalesi, adını ünlü Türk denizcisi Amiral Turgut Reis’ten alan Turgutreis, Bodrum’a 13 km. Mesafede yer alan Akyarlar, Bodrum’a 14 km mesafesi olan ve mandalina bahçesi ile ünlü Ortakent, Bodrum’a 10 km. uzaklıkta bulunan ve maviyle yeşilin birleştiği en güzel köşelerden birisi olarak kabul edilen Bitez ve Fethiye’ye 30 km. Uzaklıkta bulunan Göcek şeklinde sıralama yapılabilir.

Amasra'da Ne Yenir?

Amasra ’ya geldiyseniz eğer yemeden dönmemeniz gereken en temel yemek tabiki balıktır ancak bununla birlikte yemeden dönerseniz pişman olurs...