Peki bir Muğla seyahatiniz sırasında, tatil ve eğlencenin merkezi Bodrum, ülkenin en çok turist çeken beldelerinden Marmaris, yamaç paraşütü tutkunlarının ilk adresi Dalaman, mavinin her tonunu bulabileceğiniz Milas ve tekne turlarının ilk duraklarından birisi olan Akyaka Gökova gibi tatil merkezleri dışında nereleri gezebilirsiniz?
Muğla'da Gezilecek Yerler
Sandima Köyü : Yalıkavak’ın tepesinde bulunan ve ilk yerleşim yerlerinden birisi olan köy, günümüzde terk edilmiş olmasına rağmen bir ressam ve bir heykeltraş olan çift tarafından yaşam haline getirilmiş durumdadır.Gökgemiler Koyu : Kapıdağ Yarımadası’nın en özel koylarından birisi olarak kabul edilen koya, Fethiye’den ya da Hamam Koyu’nda kalkan tekneler aracılığı ile ya da dilerseniz 20 dakikalık bir yürüyüş sonrası ulaşabilirsiniz. Gökgemiler Koyu, doğal güzellikleri ve tertemiz denizi ile bir Muğla ziyareti sırasında görülmesi gereken yerler listesinde yer alması gereken noktalardan birisini oluşturmaktadır.
Loryma Antik Kenti : M.Ö.7. yüzyılda kurulmuş olan ve Muğla’nın en eski yerleşim alanlarından birisini oluşturan antik kent içerisinde, tarihi çok eski zamanlara dayanıyor olmasına rağmen akropolis, akropol, nekropol, üç büyük sarnıç ve Apollon kutsal alanının kalıntıları gibi sağlam olarak günümüze kadar gelen birçok kalıntı bulunmaktadır.
Sarıgerme Plajı : Eşsiz manzarası ve tertemiz suları ile Ortaca’da bulunan ve eski adı Osmaniye olan mavi bayraklı plaj, 7 km uzunluğunda oldukça geniş bir kumsala sahiptir.
Ekincik Koyu : Köyceğiz ilçesinde bulunan koy, tertemiz denizi ve eşsiz havası ile tekne turlarının uğrak noktalarından birisini oluşturmaktadır.
Yerküpe Mağarası : Yatağan ilçesi sınırları içerisinde yer alan mağara, tek bir galeriden oluşmasına rağmen sarkıtları ve dikitleri ile mistik bir atmosfere sahip durumdadır.
Muğla içerisinde ziyaret edebileceğiniz cami ve kiliseleri ismen belirtmek gerekirse; şehir merkezinde bulunan ve , Esseyit Şucaeddin tarafından 1493 yılında yaptırılan Kurşunlu Camii, Muğla’nın en büyük camilerinden biri olarak kabul edilen ve 1344 yılında Menteşe Beyi İbrahim Bey tarafından yaptırılan Ulu Camii, şehir merkezinde bulunan ve 1565 yılında Şeyh Bedrettin tarafından yaptırılan Şeyh Camii, Milas’ın Hacı İlyas Mahallesi’nde bulunan ve 1330 yılında, Şucaaddin Orhan Bey tarafından yaptırılan Hacı İlyas Camii, Milas’ın en büyük camisi olarak kabul ediline ve 1378 yılında inşa edilen Ulu Camii, 1394 yılında, Menteşe Valisi Hoca Firuz Bey tarafından yaptırılan Firuzbey Camii, Milas kentinin ortasındaki Hisarbaşı Tepesi’nde bulunan Belen Camii, Milas’ın Hacıapti Mahallesi’nde bulunan ve 1737 yılında, Abdülaziz Ağa tarafından yaptırılan Ağa Camii, 1375 yılında, Ahmet Gazi tarafından yaptırılan Ahmet Gazi Medresesi ve Türbesi, Panagia Pirgiotissa Kilisesi olarak da bilinen ve Fethiye’nin Kaya Köyü sınırları içinde bulunan Aşağı Kilise ve Taxiarthis Kilisesi olarak da bilinen ve Fethiye’nin Kaya Köyü sınırları içinde bulunan Yukarı Kilise şeklinde sıralama yapılabilir.
Muğla içerisindeki koruma altındaki alanları ismen belirtmek gerekirse; Marmaris Milli Parkı, Saklıkent Milli Parkı, Sırtlandağı(Halep Çamı) Tabiatı Koruma Alanı ve Kıdrak Tabiat Parkı şeklinde sıralama yapılabilir.
Muğla içerisinde ziyaret edebileceğiniz kaplıcaları ismen belirtmek gerekirse; Sultaniye Termal Turizm Merkezi, Köyceğiz Gölü’nün Dalyan Kanalı ile birleştiği noktaya yakın bir yerde bulunan Gel Girme Çamur Banyosu, Bodrum’a 7 km mesafede bulunan Bodrum Karaada Kaplıcası, Fethiye’ye 35 km. mesafede, Saklıkent yolu üzerinde Girmeler (Gebeler) köyüne 100 m. mesafede bulunan Girmeler Kaplıcası ve Dalaman Havalimanı’na 6 km. mesafede bulunan Dalaman İncebel Thermemaris Kaplıcası şeklinde sıralama yapılabilir.
Muğla içerisinde ziyaret edebileceğiniz plajları ismen belirtmek gerekirse; “Tanrının Dünyaya Bağışladığı Cennet” olarak tanımlanan ve 3 km’lik bir kumsala sahip olan Ölüdeniz, Belceğiz’in 3 km. Güneyinde bulunan Kıdrak, Ölüdeniz’den 5-7 km. uzaklıkta, etrafı ortalama 350 m. yükseklikte dağlarla çevrili olan Kelebekler Vadisi, Fethiye’ye 50 km. mesafede bulunan Saklıkent, Marmaris’e 30 dakikalık bir mesafede bulunan Cennet Adası, akvaryumu andıran yeşili ve turkuvaz rengiyle Fosforlu Mağara, Marmaris’e 10 km mesafede bulunan İçmeler, Marmaris’e 21 km. Uzaklıkta bulunan Turunç, Marmaris’e 2 km. Mesafede yer alan Günnücek, Marmaris’e 8 km mesafede bulunan Yalancı Boğaz, Bodrum’a 25 km. Mesafede bulunan Güvercinlik, Bodrum’a 5 km mesafede bulunan Torba, Bodrum’un 13 km. kuzeyinde yer alan Gölköy, Bodrum’a 18 km. Mesafede bulunan mandalina bahçeleri ile ünlü olan Gündoğan, Bodrum’a 18 km. uzaklıkta yer alan Yalıkavak, Bodrum’un en eski yerleşim birimlerinden birisi olan Gümüşlük, Bodrum’a 23 km. Mesafede bulunan Kadıkalesi, adını ünlü Türk denizcisi Amiral Turgut Reis’ten alan Turgutreis, Bodrum’a 13 km. Mesafede yer alan Akyarlar, Bodrum’a 14 km mesafesi olan ve mandalina bahçesi ile ünlü Ortakent, Bodrum’a 10 km. uzaklıkta bulunan ve maviyle yeşilin birleştiği en güzel köşelerden birisi olarak kabul edilen Bitez ve Fethiye’ye 30 km. Uzaklıkta bulunan Göcek şeklinde sıralama yapılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder