18 Mayıs 2019 Cumartesi

Galata Kulesi (Tarihi, Özellikleri, Giriş Ücreti, Nerede)

Galata Kulesi
İstanbul’un simgelerinden birisi olarak kabul edilen ve İstanbul’un en güzel seyir noktalarından birisi olan Galata Kulesi, dünyanın en eski kulelerinden birisidir ve Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak ahşaptan yaptırılmış ancak 1349 yılında, Cenovalılar tarafından Galata’yı çevreleyen surların başkalesi olarak kullanılmaya başlanmış ve İsa Kalesi olarak anılmaya başlamıştır. Haliç, İstanbul, Boğaziçi ve Asya kıtasının muhteşem manzarasına sahip olan Galata Kulesi, tarihsel süreci içerisinde, Hıristiyan savaş esirleri için barınak, rasathane, zindan, yangın gözlem eviolarak kullanılmış olmakla birlikte limanı ve şehri kontrol amaçlı gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır.

Galata Kulesi Hakkında Bilgi

Galata Kulesi, zaman içerisinde birçok yangın ve fırtına geçirmiş ve bu nedenle defalarca restore edilerek son restorasyonu 1964 tamamlanmış ve 1967 yılında tekrar kullanıma açılmıştır. 10 ton ağırlığında olan, 70 metre yüksekliğe, 9 metre iç çapa ve 14 metre dış çapa sahip olan kule, günümüzde orjinal yapılış amacıyla paralellik gösterecek şekilde manzara seyretme amaçlı olarak kullanılmaktadır. Galata Kulesi’nin en önemli özelliği ise; Hazerfen Ahmet Çelebi’nin kendi tasarımı olan kanatlar ile Üsküdar’a uçma girişimine ev sahipliği yapmış olmasıdır.
İstiklal Caddesi’nin sonunda bulunan Galata Kulesi ve çevresi, kafeleri, restorantları, dükkanları ve dinlenme alanları ile sürekli kalabalık bir noktadır. Peki eski zamanlarda etrafı hendekler ve surlar ile çevrili olan ve İstanbul’un gezilecek yerlerinin olmazsa olmazı olarak kabul edilen Galata Kulesi’nin içerisinde neler bulunur ve çevresinde neler yapabilirsiniz?
70 metre yüksekliğinde olan kulenin son iki katına kadar asansör ile çıkabilirsiniz ancak en üstte bulunan iki kata merdivenle çıkmanız gerekmektedir. Günümüzde, kulenin üstteki iki katında, küçük bir kafe, bir restorant ve bir gece kulubü bulunmaktadır. İstanbul manzarasına hayran kalacağınız kulenin en üst katında bulunan balkon oldukça dar bir alandır ki bu nedenle sadece tek yönde ilerleyebilirsiniz ve sürekli olarak kalabalıktır. Renkli İstanbul gecelerini tercih edenler için Galata Kulesi, kendisine özgü mistik atmosferi, manzarası, dansözleri, folklor ekipleri ve şarkıcıları ile İstanbul gece eğlencelerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

Galata Kulesi Gezi Tavsiyesi

Galata’yı ve Galata Kulesi’ni keşfedilmeyi bekleyen bir tarih kitabı olarak düşünebilirsiniz. Çevresinde bulunan Büyük Hendek, Lüleci Hendek, Küçük Hendek sokakları ve tarihsel dokusu ile ziyaretçilerine farklı bir dünyanın kapılarını aralar. Kulenin etrafında yemek yiyebileceğiniz birçok restoran bulunmasının yanısıra kule çevresinde yer alan küçük dükkanlarda da orjinal ürünler bulabilmeniz mümkündür. Galata’ya geldiğiniz zaman alışveriş yapmadan dönmemenizi şiddetle öneriyoruz. Beyoğlu Tünel’i ile Karaköy arasındaki Galip Dede Caddesi üzerinde bulunan kule ve çevresinde, hediyelik eşyalar, rengarenk tasarlanmış lambalar ve tabakların yanısıra Türk Hamam Kültürünü yaşatan havlu ve mis kokulu sabunlar, almayı tercih edebileceğiniz hediyelik eşyalar arasında yer almaktadır.
Bunlara ek olarak; eğer sinagog meraklıları arasındaysanız ve Galata’ya kadar geldiyseniz Aşkenazi Sinagogu, Neve Şalom Sinagogu ve Tofre Begadim Aşkenazi Sinagogu’nu kesinlikle ziyaret etmenizi GezGez ailesi olarak tavsiye ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Amasra'da Ne Yenir?

Amasra ’ya geldiyseniz eğer yemeden dönmemeniz gereken en temel yemek tabiki balıktır ancak bununla birlikte yemeden dönerseniz pişman olurs...